Tekstgrootte:
Datum 27 februari 2019

Uit het onderzoek van de Nationale Drug Monitor blijkt dat xtc en softdrugs krachtiger zijn geworden. Er vallen meer doden door het gebruiken van deze middelen. Het aantal geregistreerde drugsdoden is met 10 procent gestegen.

Xtc is de meest gebruikte uitgaansdrug in Nederland, volgens onderzoek blijft dit ook de meest gebruikte uitgaansdrug. De MDMA in de pillen neemt toe. Negen van de tien pillen waren naar maat staven van het Trimbos-instituut hoog gedoseerd. Ongeveer 400.000 jongeren van 18 jaar en ouder hebben vorig jaar wel eens xtc gebruikt. Het xtc gebruik in Nederland blijft best wel hoog. Jongeren zijn zich vaak niet bewust van de risico’s van het gebruiken van xtc. Hier een paar risico’s op een rij:
-uitdroging
-uitputting en overbelasten van je lichaam
-schade aan lever, nieren en andere organen
-afbraak spierweefstel
-somberheid en depressieve klachten
-hartproblemen
Op lange termijn is er kans op hersenschade, geheugenproblemen en concentratieproblemen.


De werkzame stof in Cannabis is THC. Het THC-gehalte was vorig jaar 16,8 procent. Terwijl dat in 2013 13,5 procent was. Het aantal Nederlanders dat af en toe cocaïne snuiven is in de afgelopen jaren licht gestegen. 2 procent van de van de Nederlanders van 18 jaar en ouder heeft recent cocaïne gebruikt, dit zijn ongeveer 250.000 mensen. Onder jongeren op de middelbare school is het gebruik van coke gedaald van 1,5 naar 0,9 procent. De drug is vooral populair onder mensen die uitgaan. Het aantal sterfgevallen door cocaïne verdubbeld van 24 in 2014 naar 55 in 2017.

   

Meer nieuws:

Terug naar overzicht