Steeds minder ouders en kinderen moeten vanwege schoolverzuim voor de rechter verschijnen. Dat komt omdat er meer aandacht is voor de oorzaken van het spijbelen.
Er is een daling aan aantal zaken in de rechtbank te zien. In de eerste drie kwartalen van dit jaar werden er 1.930 zaken behandeld. Vorig jaar waren het er 3.240. Deze daling komt doordat justitie en de leerplicht nu eerst de problemen die het spijbelen veroorzaken proberen op te lossen. Het Openbaar Ministerie ziet volgens de krant spijbelen als een symptoom van problemen thuis of op school.
Instanties zijn tot het inzicht gekomen dat het verlenen van zorg in sommige gevallen meer effect heeft dan het geven van een taakstraf, het opleggen van boetes of het stopzetten van kinderbijslag. Bij ernstige gevallen kan de rechter een voorwaardelijke celstraf met proeftijd opleggen. Het opleggen van straffen wordt op dit moment gezien als laatste optie wanneer leerlingen niet mee willen werken.
Wanneer leerplichtig?
In Nederland geldt de leerplicht van vijf tot zestien jaar. Voor jongeren tussen de zestien en achttien jaar geldt een kwalificatie plicht. Een startkwalificatie is (minimaal) een diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 of hoger). Ouders zijn strafbaar wanneer hun kind zonder geldige reden niet op school is. Vanaf 12 jaar kunnen kinderen zelf straf opgelegd krijgen voor spijbelen.
(Bron: https://www.nu.nl/binnenland/5555441/spijbelaars-minder-vaak-rechter-aandacht-oorzaak-gedrag.html)