Tekstgrootte:
balloons-1869816_960_720

Paarse vrijdag, hoe paars ga jij?

Datum 21 november 2018

Vrijdag 14 december is het paarse vrijdag. Op deze dag draag je paars om te laten zien dat iedereen zichzelf mag zijn. Je hoeft natuurlijk niet een volledig paars pak aan, maar doe eens paarse sokken, een paarse trui aan of een paars elastiekje in je haar.

In Nederland wordt sinds 2010 op elke tweede vrijdag van december de paarse vrijdag gehouden. DeĀ paarse vrijdag is ontstaan uit het voorbeeld van de Spirit Day in de Verenigde Staten. Deze dag is als uiting tegen het pesten van jongeren die lesbisch, homoseksueel, biseksueel of transgender zijn. De paarse vrijdag is bedoelt om te laten zien dat je goed bent zoals je bent, en je jezelf mag zijn. Ongeacht op wie je valt.

Wist je dat de helft van de middelbare scholieren moeite hebben met openlijke uitingen van homoseksualiteit? Daarom zijn steeds meer scholen die meedoen aan paarse vrijdag, tijdens deze dag worden er bijvoorbeeld paarse bandjes uitgedeeld en wordt er een oproep gedaan aan de leerlingen gedaan om in het paars te gaan.
In Nederland wordt paarse vrijdag georganiseerd door het netwerk van Gay-Straight Alliances (GSA), omdat er uit onderzoek is gebleken dat op de helft van de scholen het voor leerlingen niet veilig genoeg is om uit de kast te komen.

Wil je meer weten over het GSA netwerk of het opstarten van een eigen GSA op jou school, neem een kijkje op hun website: https://www.gsanetwerk.nl/

Dus denk eraan, vrijdag 14 december je paarse outfitje aan!!

Meer nieuws:

Terug naar overzicht