Na aanleiding van de GSA dag op het ROC van Twente in Hengelo, bleek dat een GSA nog niet erg bekend is in Winterswijk. Wil je meer weten over wat een GSA is en hoe je deze op jou school kan starten? Lees dan verder!
Wat is een GSA?
GSA staat voor Gender and Sexuality Alliance: een verbond tussen verschillende seksuele oriëntaties en gender identiteiten/expressies. Een GSA is een groep leerlingen op een school die vinden dat iedereen op hun school de vrijheid heeft te kunnen zijn wie ze zijn.
In Nederland krijgen GSA’s steun van het COC. Dit is een organisatie die opkomt voor lesbiennes, homo’s, bi’s, trans -en interseksepersonen. Vanuit het COC is er gratis actiemateriaal verkrijgbaar, er is lokale ondersteuning door GSA coördinatoren en er zijn landelijke en regionale GSA-dagen en campagnes zoals paarse vrijdag of international day of silence.
(Bron: www.gsanetwerk.nl)
Een GSA oprichten
Is er op jou school nog geen GSA? Richt deze dan op! Je kunt je aanmelden via deze website: https://www.gsanetwerk.nl/aanmelden/
Hoe je een GSA opricht, is helemaal aan jou! Je bepaalt zelf welke acties jullie uitvoeren en hoe vaak. Jullie plannen zelf bijeenkomsten in en bepalen zelf de doelen.
Op de site van het GSA netwerk staat een stappenplan voor het oprichten van een GSA.
Stap 1: maak een groep
Ga binnen jou school op zoek naar mensen die een GSA willen oprichten. Dit kunnen vrienden, vriendinnen, klasgenootjes of leerlingen van de leerlingenraad zijn. Iedereen mag bij een GSA. Misschien is er wel een docent op school die ook wil helpen met het oprichten van een GSA.
Meer tips om leden te vinden op: https://www.gsanetwerk.nl/nieuwe-leden/
Stap 2: plan een bijeenkomst
Plan met de leden van het GSA een bijeenkomst in om elkaar beter te leren kennen en jullie eerste acties te bespreken. Deze bijeenkomst kan plaatvinden op school in de kantine of een lokaal, maar ook bij iemand thuis. Het kan eigenlijk overal! Omdat het belangrijk is dat iedereen zich veilig voelt, is het handig een aantal basisregels op te stellen.
Stap 3: bedenk je eerste GSA actie
Bedenk met jullie GSA een actie die veel leerlingen bereikt. Voor meer tips kun je een kijkje nemen op deze website: https://www.gsanetwerk.nl/acties/
Stap 4: informeer de schoolleiding
Dit is belangrijk om steun te krijgen. Vertel waarom jullie een GSA hebben opgericht en presenteer de bedachte plannen voor de acties. Wanneer dit lastig is, kan een docent als tussenpersoon ingeschakeld worden. Mocht de school de plannen toch afkeuren, neem dan contact op met het GSA team. Zij helpen je om een gesprek aan te gaan op school.
Via deze link kan je contact opnemen met het GSA team: https://www.gsanetwerk.nl/contact/
Stap 5: voer de plannen uit!
Nu is het tijd voor actie. Bekijk wat er allemaal gedaan moet worden en maak een taakverdeling, zodat jullie goed voorbereid zijn. Laat de eerste actie opvallen en maak reclame voor je GSA. Je kunt bijvoorbeeld posters ophangen of stickers uitdelen.
Kijk voor het uitgebreide stappenplan met meer tips op: https://www.gsanetwerk.nl/stappenplan/
De site van het GSA netwerk staat vol met tips en acties, neem vooral een kijkje!
https://www.gsanetwerk.nl/