Tekstgrootte:
homework-1735644_960_720

De beste examentips

Datum 14 mei 2018

Ga jij dit jaar examen VMBO, HAVO of VWO doen? Dan willen wij jou heel veel succes wensen! Wij hebben hieronder 23 tips en tricks voor het eindexamen.

Examentips voor de voorbereiding op het examen:

Examentip #1: Oefen oude examens.
Een examen maken is meer dan het uit je hoofd leren van feiten. Het gaat er met name om dat je jezelf vaardigheden aanleert om met de examenstof tot bepaalde inzichten te kunnen komen. Door oude examens te maken, ben je beter voorbereid op het aankomende eindexamen. Zo raak je bekend met het niveau van de vragen en het type vragen dat wordt gesteld. Stappenplan:

  1. Oefen een paar uur achter elkaar. Hierdoor wen je aan de tijdsduur van 3 uur examen maken. Je wilt er tenslotte niet pas op het echte examen voor de eerste keer achter komen hoelang 3 uur examen maken eigenlijk is.
  2. Maak minimaal 2 oude examens van elk vakDoor meerdere oude examens van een vak te maken ga je een rode draad zien en weet je welke onderwerpen een grote kans hebben om op het examen terug te komen. Kijk daarna goed naar het antwoordenmodel en check je antwoorden.
  3. Leer van je fouten. Vraag uitleg aan je docent over de dingen die je niet snapt. Zorg dat je vervolgens nog meer traint op de onderwerpen waar je niet zo goed scoorde. Kijk ook naar de richtlijnen per vraag op het antwoordenblad. Zo krijg je een beter begrip van de manier waarop leraren straks jouw antwoord zullen beoordelen en kun je je hierop aanpassen,

Examentip #2: Gebruik video’s.
De examenstof van veel vakken is ook uitgelegd in video’s op YouTube. Sommige leraren steken veel tijd in het opstellen van video’s om jou de stof uit te leggen. Door de combinatie van beeld en geluid kun je de stof vaak beter begrijpen. Video blijft beter hangen dan droge tekst en biedt soms net een ander perspectief.  Je kunt ook zoeken op begrip of hoofdstuk op YouTube. Maak hier gebruik van!

Examentip #3: Leer de examenstof thema voor thema.
Het heeft geen zin om alle examenstof in één keer in je hoofd te stampen. Knip de examenstof daarom op in hapklare brokken en leer elk thema apart. Door je steeds op één onderdeel te richten, bewaar je voor jezelf de rust en blijft de stof beter in je hoofd hangen. Richt je vooral op de onderdelen die je nog niet goed beheerst. 

Examentip #4: Combineer verschillende middelen om je te helpen slagen.
Combineer verschillende middelen om de examenstof te leren. Gebruik je boek of de ExamenOverzicht samenvatting. Maak ook gebruik van filmpjes op YouTube en uitleg op internet. Vraag je leraar om de stof nog een keer beknopt uit te leggen en oefen daarnaast oude examens. Misschien kan ook een examentraining je helpen. Google de belangrijkste begrippen van elk vak eens of check Wikipedia. Hier vind je uitleg die misschien net beter bij jou past.

Examentip #5: Begin op tijd met leren.
Een valkuil voor veel examenkandidaten is tijdgebrek. Begin daarom op tijd met het doornemen van de examenstof. Leer de stof stap voor stap. Maak een planning met alle onderwerpen die je moet leren en zet er bij wanneer je de stof gaat doornemen. Als je op tijd begint heb je genoeg tijd voor alle examenvakken. Dan hoef je in de laatste dagen voor het examen alleen nog een samenvatting door te nemen.

Examentip #6: Leg iemand anders de examenstof uit.
In je eentje studeren kan soms saai en eenzaam voelen. Met deze tip wordt leren leuk! Spreek af en toe af met een klasgenoot en leg de ander de examenstof uit. Vaak snap je voor jezelf wel hoe iets in elkaar steekt, maar is het toch nog een uitdaging om dit aan een ander uit te leggen. En door het aan een ander uit te leggen, oefen je in feite ook om de examenstof straks aan je opgavenblad uit te leggen. Door iemand anders de examenstof uit te leggen, kijk je vaak toch nog eens opnieuw en op een andere manier naar de stof. Je ontdekt met deze actieve vorm van oefenen dingen die je nog niet eerder had opgemerkt. 

 

Examentip #7: Zorg voor voldoende ontspanning.
Je kunt niet continu de hele dag door leren. Het is belangrijk om af en toe pauze te houden en iets compleet anders te gaan doen. Ga buiten een rondje lopen voor wat frisse lucht of doe eens gek. Na ontspanning zul je ook makkelijker nieuwe stof kunnen opnemen. Leer telkens maximaal een uur en neem daarna een korte pauze van bijvoorbeeld een kwartier.

Examentip #8: Leer in een omgeving die het beste bij jou past.
Nieuwe examenstof is het beste te leren in een rustige omgeving. Zorg voor weinig afleiding. Leg bijvoorbeeld je mobiele telefoon even weg en zorg ervoor dat niemand je kan storen. Zorg er ook voor dat het bureau waar je studeert schoon en opgeruimd is. Als dit niet het geval is, kan je worden afgeleid. Zorg dus voor een omgeving waar je echt kan focussen op de examenstof.

Examentip #9: Maak een planning.
De belangrijkste examens zitten allemaal in twee weken gepropt. Het is niet verstandig om pas voor het laatste examen te leren nadat het één na laatste examen is afgelopen. Een examen leer je niet twee dagen voor je aan het eindexamen moet gaan beginnen. Probeer in plaats daarvan een goede planning te maken. Hoe doe je dat?

  1. Bespreek met je docenten uit welke onderdelen ieder examen bestaat en breek de stof op in behapbare brokken die je telkens in sessies van een uur kunt leren.
  2. Schrijf vervolgens ergens op welke onderwerpen je wanneer wilt gaan leren.
  3. Houdt ook voldoende rekening met pauzes.

Op deze manier wordt inzichtelijk hoeveel tijd je nodig hebt om alle stof te leren. Je kunt hier ook voor jezelf aangeven hoe goed je vind dat je ieder onderwerp beheerst. Zo kun je in de aanloop naar het examen vooral die onderdelen nog eens oefenen waar je minder goed op scoort.

Tips vlak voor het examen:

Tip #10: Wees uitgerust.
Het heeft geen zin om de nacht ervoor nog tot laat voor te bereiden. Zorg liever dat je zonder stress en vermoeidheid scherp aan je examen kunt beginnen. Zorg voor een goede nachtrust en veel slaap in de periode voor en tijdens het eindexamen. In je slaap wordt de stof die je overdag hebt geleerd verwerkt.

Tip #11: Zorg dat je weet wat je mee mag nemen naar het examen.
Het is belangrijk om te weten wat je mee mag nemen naar welk examen. Zo mag je bijvoorbeeld op sommige examens een grafische rekenmachine gebruiken en op andere examens niet. Check dus van tevoren wat je mee mag nemen naar het eindexamen.

Tip #12: Vertrouw op je eigen vaardigheden.
Vertrouw op je eigen vaardigheden. Je hebt tenslotte veel geoefend om een goed cijfer te halen voor het examen. Maak de dag voor het examen hooguit een paar makkelijke opgaven. Dit geeft je zelfvertrouwen voor het examen. Zorg dat je de moeilijke opgaven al van tevoren hebt geoefend.

Examentips voor tijdens het examen:

Tip #13: Geef altijd een antwoord.
Geef altijd een antwoord. Een leeg antwoord is altijd fout. Als je iets niet weet, doe een gok. Ook bij de open vragen. Het opschrijven van een enkele formule kan je soms al punten opleveren. Niks opschrijven levert altijd 0 punten op. Mocht je in tijdnood komen en nog een aantal vragen missen, vul dan altijd een meerkeuze antwoord in. Zo is er in ieder geval iets ingevuld.

Tip #14: Blijf niet te lang bij één moeilijke vraag hangen.
Als je een vraag niet snapt, ga dan verder naar de volgende vraag. Verspil niet teveel tijd aan een vraag die je niet begrijpt. 

Tip #15: Maak gebruik van de tijd.
Laat je niet gek maken door klasgenoten die eerder de zaal uitlopen. Neem de tijd die je zelf nodig hebt. Controleer al je antwoorden als je daar tijd voor hebt.

Tip #16: Blijf kalm.
Examens worden bedacht door mensen, en sommige mensen bedenken rare dingen. Als je een vreemde vraag tegenkomt op het eindexamen, blijf rustig en denk logisch na. 

Tip #17: Geef nooit meer voorbeelden of redenen dan er worden gevraagd.
Als er om 3 redenen wordt gevraagd, worden ook echt alleen maar de eerste 3 antwoorden goedgekeurd. Geef niet meer antwoorden dan nodig is. Als er om 3 redenen worden gevraagd en je weet er 5, schrijf dan eerst de antwoorden op die je zeker weet.

Tip #18: Kijk eerst globaal het examen door.
Door eerst door het examen te bladeren weet je wat er wordt gevraagd en hoeveel vragen er zijn. Begin eerst bij de opgaven die je snapt. Als er een opgave is die je niet snapt, sla hem dan even over en kom er later op terug.

Tip #19: Kijk naar het aantal punten dat je met de vraag kunt verdienen.
Het aantal punten dat je met een vraag kunt verdienen geeft je namelijk een indicatie over hoe uitgebreid je antwoord dient te zijn.

Tip #20: Kijk achteraf of je wel echt antwoord hebt gegeven op de vraag.
Soms kan je antwoord inhoudelijk wel kloppen, maar heb je de vraag niet beantwoord. Kijk altijd na of je antwoord de vraag dekt. Als je iets moet berekenen, zorg dan dat je de eenheid bij het antwoord zet. Zorg er ook voor dat je de gehele berekening opschrijft. Als je dit niet doet, kan dit je punten kosten.

Tip #21: Bedenk welke informatie je nodig hebt om de vraag te beantwoorden.
Soms wordt er veel informatie gegeven voordat er een bepaalde vraag wordt gesteld. Deze context is echter niet altijd direct relevant voor de vraag en kan je wellicht op het verkeerde been zetten. Bedenk altijd van tevoren welke informatie je écht nodig hebt om de vraag te beantwoorden.

Tip #22: Zorg dat je op tijd aanwezig bent.
Alhoewel het lekker is om in je bed te blijven liggen, is het belangrijk dat je ruim op tijd aanwezig bent voor het eindexamen. De extra stress van te laat komen is namelijk niet prettig. 

Tip #23: Zorg dat je antwoorden leesbaar zijn en dat je alles inlevert.
Zorg ervoor dat de leraren die jouw examen na gaan kijken je antwoorden kunnen lezen. Als ze je antwoord niet kunnen lezen, dan wordt het fout gerekend. Zorg dat je naast het antwoordenblad ook eventuele bijlagen of werkbladen inlevert. Vergeet vooral ook niet om je naam op het antwoordenblad te schrijven.

Bron: http://www.examenoverzicht.nl/examentips

 

Meer nieuws:

Terug naar overzicht