Tekstgrootte:
euro-2137482_960_720

‘De Geldezel’

Datum 8 maart 2018

Wat is een geldezel?
Een geldezel is een persoon die zijn of haar bankrekening tegen beloning laat misbruiken voor criminele activiteiten. De geldezel geeft hierdoor (on)bewust frauduleus geld door aan criminelen.

Steeds meer jongeren worden slachtoffer van criminelen die via de bankrekeningen van deze jongeren geld witwassen. De jongeren geven toestemming grote bedragen tijdelijk op hun bankrekening te zetten, omdat zij daarvoor een financiële beloning krijgen. De ‘geldezel’ geeft dit geld door aan criminelen. Door het gebruikmaken van een rekeningnummer, inloggegevens of de pinpas van een tussenpersoon, kan de identiteit van de crimineel moeilijk worden achterhaald.

De werkwijze van de crimineel
De criminelen zoeken vaak naar jongere geldezels via internet, e-mail, brief, telefoon of op het schoolplein. Iemand vraagt, vaak met een mooi verhaal, of hij/zij jouw bankrekening mag gebruiken om geld op te storten. De criminelen de geldezels dan rekeningnummers waarnaar hij/zij het geld vervolgens moet overmaken. Een deel van het geld mag de geldezel dan houden als vergoeding.

Ook proberen criminelen geldezels te zoeken op straat of via sociale media, zoals Twitter en Facebook. Met een mooi verhaal en een zogenaamde beloning probeert de crimineel iemands pas en pincode te lenen. Criminelen storten dan het geld dat ze van een andere rekening hebben gestolen op de bankrekening van de geldezel. Vervolgens gebruikt de crimineel de pinpas van het slachtoffer om het geld eraf te halen.

Wat gebeurt er als de jongere op heterdaad wordt betrapt?
Zodra de bank merkt dat de jongere als geldezel is ingezet, moet het slachtoffer (geldezel) het geld terugbetalen. Dit zorgt voor de jongere voor een enorme schuld. Geldezels worden vaak strafrechtelijk vervolg, omdat zij medeplichtig zijn. Het is bijna 100% zeker dat zij worden achterhaald, omdat hun bankrekening nummer bekend is. Verder kunnen de geldezels acht jaar lang geen gebruik maken van de diensten van de bank. Ze kunnen dan bijvoorbeeld geen lening afsluiten of een nieuwe bankrekening openen. Dat laatste is bijvoorbeeld lastig wanneer de jongeren geld gaan verdienen en hun werkgever het salaris niet kan overmaken.

Herken de trucs van de daders
– Er wordt via de e-mail iets moois aangeboden, om bijvoorbeeld internationaal bedrijf te komen werken. Voor slechts een paar uurtjes werk per maand krijg je een hoge beloning.
– Per e-mail vraagt een zogenaamde betrouwbare banensite, instelling, goede vriend of internetliefde je een bedrag door te boeken dat je binnenkort op jouw rekening ontvangt.
– Twee dagen nadat je een dure camera hebt verkocht via een veilingsite, krijg je een e-mail van de koper. Deze heeft het bedrag per ongeluk twee keer overgemaakt en vraagt je het te veel betaalde geld terug te storten op een andere rekening dan waar het bedrag is bijgeboekt.
– Taalkundig slecht geschreven e-mails of brieven.
– De mail of brief is niet aan jou persoonlijk gericht.
– Met een mooi verhaal en de belofte van een beloofde beloning probeert iemand je betaalpas (en pincode) te lenen.

Wat kun jij doen?
Geef je bankrekeningnummer of bankpas nooit aan vreemden. Het is belangrijk dat je het meldt aan de politie als je benaderd bent voor het uitlenen van je pas of pincode aan vreemden. Zo wordt de kans kleiner dat criminelen geldezels kunnen vinden. Daarnaast help je de politie om criminele netwerken te verminderen. Melden kan op drie manieren:

1. Bel de politie op 0900-8844
2. Anoniem, via Bel M. 0800-7000 of Meldmisdaadanoniem.nl
3. Meld het bij je bank.

Bekijk hieronder een filmpje voor meer uitleg:

 

 

Meer nieuws:

Terug naar overzicht