Tekstgrootte:
studenten

Rambam: Ontgroening bij studentenverenigingen

Datum 15 januari 2018

Journalisten van het programma Rambam zijn tijdens de introductietijd undercover gegaan als aspirant-leden (dit zijn aankomende leden) bij vijf studentenverenigingen. Het gaat om de steden: Delft, Maastricht, Utrecht, Rotterdam en Groningen. Deze ontgroening, zoals dat genoemd wordt wanneer je nieuw bent, werd gefilmd met verborgen camera’s.

In 2013 zijn er gedragscodes ingevoerd voor ontgroeningen, maar de vijf studentenverenigingen hebben zich daar niet helemaal aan gehouden. Ten eerste moest, bij de Rotterdamse studievereniging, een aspirant-lid naar het ziekenhuis vanwege een hoofdwond. Ten tweede is bij de Utrechtse studievereniging te zien op de beelden hoe iemand wordt gevoerd met een lepel. Ook vertelt een aspirant-lid dat de astmamedicijnen zijn afgepakt en geeft een meisje aan dat zij bespuugd is. Ten derde zouden leden bij de Groningse studievereniging spullen kapot hebben gemaakt in een sushi-restaurant en bij een sportvereniging. Ten vierde liep bij de Delfts studievereniging een student een hersenschudding op. Ten slotte verbrandden bij de Maastrichtse studievereniging de studenten hun tong, omdat zij hete drankjes moesten drinken.

Er heeft verandering plaatsgevonden voor deze vijf verschillende studieverenigingen, nadat deze gebeurtenissen zijn gebeurd.

Bekijk hieronder de documentaire waarin Lars Gierveld, Yora Rienstra, Lou van Liebergen en twee nieuwe ‘Rambammers’ onderzoeken of bepaalde zaken wel eerlijk zijn verlopen.

Meer nieuws:

Terug naar overzicht