Tekstgrootte:
SEH

Meer kinderen gewond door vuurwerk

Datum 8 januari 2018

Het aantal jonge slachtoffers van ongelukken met vuurwerk is de afgelopen jaarwisseling gestegen ten opzichte van vorig jaar. 119 kinderen jonger dan 15 kwamen deze jaarwisseling terecht op de spoedeisende hulp, in 2016 waren dat 99 kinderen.

Dalende cijfers
In totaal werden er 434 slachtoffers van een vuurwerkongeval geholpen bij de spoedeisende hulp, dat is 8 procent minder dan vorig jaar. Bijna de helft van de vuurwerkongelukken zijn jonger dan 20 jaar, blijkt uit het onderzoek van VeiligheidNL en de NOS. Het aantal vuurwerkslachtoffers daalt al jaren. Nog geen tien jaar geleden waren er meer dan 1000 slachtoffers door vuurwerk.

Ongelukken
Oogletsels en brandwonden kwamen het meest voor. Brandwonden kwamen vaker voor bij kinderen dan bij oudere slachtoffers. Zo kreeg bijvoorbeeld een kleuter een derdegraads brandwond door een vuurpijl in het gezicht. Daarnaast hebben 108 patiënten samen 139 beschadigende ogen opgelopen (de meesten door legaal vuurwerk). Verschillende mensen werden wel (gedeeltelijk) blind.

Amputaties
Amputaties kwamen minder voor dan voorgaande jaren. Er werd 1 hand geamputeerd en 16 vingers (geheel of gedeeltelijk), blijkt uit de cijfers van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie. Vorig jaar was het 1 hand en 25 vingers.


Bron: RTL Nieuws

Meer nieuws:

Terug naar overzicht