Tekstgrootte:
Paarse Vrijdag

8 december 2017: Paarse Vrijdag

Datum 11 december 2017

Dit jaar stond Paarse Vrijdag in het teken van ‘Draag paars om te laten zien dat je niet in hokjes denkt’.

Sommige mensen zien mensen als extreme stereotypen. Ze hebben een heel duidelijk beeld van hoe anderen zouden moeten zijn. Alsof andere mensen in hokjes passen waar onder meer een bepaald uiterlijk en gedrag bij horen. Dit noemen wij ‘hokjes denken’. Deze mensen raken bijvoorbeeld helemaal in de war als een meisje kort haar heeft, of als een jongen make-up draagt, of als ze niet kunnen zien of iemand een jongen of een meisje is. Hokjes denken maakt het leven super overzichtelijk, maar zorgt er ook voor dat je anderen niet ziet voor wie ze zijn. Een mens is namelijk altijd veel meer dan alleen maar een stereotype.  Laat je dus verrassen en moedig iedereen aan om volledig zichzelf te zijn. Zonder aannames, zonder vooroordelen. Laat jezelf en anderen vrij!

Op paarse vrijdag vier je individuele vrijheid, dus los van wat andere mensen over je denken. Hoe ‘mannelijk’ of hoe ‘vrouwelijk’ je zou moeten zijn of zou moeten gedragen.

SPOT jongerenwerk (in samenwerking met leerlingen van de leerlingenraad) ondersteunde afgelopen vrijdag de Paarse vrijdag door in de grote pauzes aanwezig te zijn met de feesttent, deze keer helemaal paars versiert. Leerlingen die ook wilden uitdragen dat ze deze actie ondersteunen en daarmee ook laten weten dat ze mensen accepteren zoals ze zijn, konden hun nagels paars laten lakken of een paars bandje ophalen.

Door het dragen van deze bandjes, of iets met de kleur paars, kun je laten zien dat je tegen homo- en transfobie bent.

Kijk voor meer informatie op: https://www.gsanetwerk.nl/paarsevrijdag/

 

Meer nieuws:

Terug naar overzicht