Tekstgrootte:
gay rights

'Zeg niet 'gay' als je iets stom vindt'

Datum 18 december 2016
Het woord gay kom je in spreektaal veel tegen, vooral bij jongeren. En dan gaat het meestal niet over iemands seksuele geaardheid. Wat voor effect heeft het negatieve gebruik van het woord met jongeren die zich als gay identificeren?
 
COC-voorlichter Remco Vonk (22) stond de afgelopen jaren voor honderden middelbare schoolklassen. “Heteroseksuele jongeren vinden zichzelf vaak heel ruimdenkend, maar schelden toch met ‘gay’ of ‘homo’.” Volgens Remco wordt het woord als synoniem gebruikt voor alles dat stom of slecht is. “Als je dat als jonge homo continu hoort, ga je vanzelf denken dat je gevoelens ook slecht zijn.”
 
Flikker
Het negatieve gebruik van woorden die homoseksualiteit betekenen, is niet nieuw. Volgens Gert Hekma, docent Homostudies aan de Universiteit van Amsterdam, gebruiken homo’s om de twintig jaar een nieuw woord om zich mee te identificeren. “Vroeg of laat wordt het gebruikt als scheldwoord, dan gaan ze op zoek naar iets anders.”
 
Maar in het verleden gebeurde dat ook wel eens andersom, zegt Gert. “Het woord ‘flikker’ is een scheldwoord uit de 19de eeuw. Dat zijn homo’s zelf maar gaan gebruiken als een soort geuzennaam.”

Meer nieuws:

Terug naar overzicht