Tekstgrootte:
klas les

Seksuele voorlichting moet beter

Datum 18 december 2016
Volgens veel scholieren is voorlichting over seksuele diversiteit op hun school ronduit slecht. “Het enige wat werd besproken waren een paar regels in ons biologieboek waarin stond dat een homo iemand is die op hetzelfde geslacht valt,” vertelt een leerling uit Boxmeer. Expreszo kreeg sinds 2014 bijna 200 klachten binnen op het meldpunt slechte voorlichting.
“Het is een aanfluiting dat de voorlichting nog steeds zo slecht is omdat er niet voor niets een wet is die de voorlichting verplicht stelt; we weten dat het belangrijk is.” vindt Expreszo-voorzitter Rein Anspach. Sinds 2012 is het op middelbare scholen verplicht voorlichting te geven over seksuele- en genderdiversiteit. Om erachter te komen wat jongeren hier zelf van merken, richtte Expreszo in 2014 het meldpunt Slechte Voorlichting op. Uit alle meldingen die Expreszo samen met COC’s Youth Council verzamelden, blijkt dat er nog veel te verbeteren is.
Taboe

Het grootste deel van de scholieren (127) gaf aan helemaal geen voorlichting te hebben gehad. “Homoseksualiteit leek een soort taboe en werd alleen benoemd tijdens de biologieles, met het woord Aids in dezelfde zin.” vertelt een leerling uit Utrecht. Op veel scholen waar het wel genoemd wordt, is van echte voorlichting geen sprake. “Het komt meer neer op: ‘Het bestaat, bepaalde mensen zijn er soms niet blij mee, wij wel. Hier zijn twee voorbeelden. Oké, dat was het.’” meldt een leerling uit Wassenaar.

Meer nieuws:

Terug naar overzicht