Tekstgrootte:
Meidenvenijn

Meidenvenijn

Datum 18 december 2016
Bij jongens gaat het er vooral om wie het sterkst is. Wie voetbalt er goed en wie of wie durft er het hoogst te klimmen? Bij meisjes wordt je plek gebaseerd op relaties.  Zij vormen clubjes en sluiten daarbij andere meisjes buiten. Maar waar ligt de grens tussen typisch meidengedrag en pesten?
 
Meisjes pesten anders dan jongens. Bij jongens zie je vaak fysiek pestgedrag. Meisjes zijn juist gericht op sociale relaties en zijn erg gevoelig voor wat anderen van hen denken. Ergens bij horen is erg belangrijk. Maar jammer genoeg maakt dit hen ook extra gevoelig voor meidenvenijn. Voorbeelden van meidenvenijn zijn: groepjes maken, anderen buitensluiten, uitlachen, onderling fluisteren, negeren, staren en zelfs dreigen. Dit kan uitlopen tot serieus
 
Meidenvenijn: waarom doen meisje dit?
Vaak is er in de klas één populair meisje. Andere meisjes willen van het populaire meisje de bevestiging dat ze speciaal zijn en erbij horen. Om speciaal te zijn, horen andere meisjes er juist niet bij. Het ‘populaire’ groepje sluit andere meisjes dan ook buiten om er zelf bij te horen.
 
Wij snappen best dat je dit wel graag met je ouders wil bespreken, maar ze moeten het niet erger voor je maken. Lees daarom de onderstaande tips met 1 van je ouders door, het helpt hun jou te helpen!
 
1) Grijp niet meteen in
Je oudergevoel speelt natuurlijk op en je wil het liefst het pesten zo snel mogelijk stoppen. Maar hoe graag je ook de pestende meiden de les wilt lezen, doe het niet. De pestende meiden zelf of hun ouders erop aanspreken werkt averechts. Je dochter zal er waarschijnlijk nog meer mee gepest worden.
 
2) Een luisterend oor
De eerste stap om je dochter te helpen is door naar haar te luisteren. Maak tijd vrij voor dit gesprek en laat merken dat je aandachtig luistert. Laat haar uitleggen hoe ze wordt gepest. Bespreek samen de verschillende keuzes om het meidenvenijn te stoppen. Bedenk met elkaar welke manier het beste zal werken. Laat je dochter beslissen hoe zij het pesten wil aanpakken.
 
3) Betrek de school
Wanneer je kind gepest wordt, op school of door kinderen van school, is het belangrijk dat je de school inlicht. Wanneer een kind gepest wordt, moeten namelijk alle partijen betrokken worden. De hele klas moet worden aangesproken op pesten. Want zowel de pesters als de zwijgers zitten fout. De meeste scholen hebben een anti-pestbeleid en weten hoe ze met de situatie om moeten gaan.
4) Dit moet je niet doen
Ook al wil je je dochter graag helpen, er zijn een aantal dingen die je niet moet doen: Grijp niet zelf in bij de ruzie. Spreek niet persoonlijk de moeders van de pestkoppen aan. Val absoluut niet uit tegen de meisjes die pesten.

Meer nieuws:

Terug naar overzicht