Tekstgrootte:
kiss

Romantiek belangrijker dan seks?

Datum 18 december 2016
Ouders zijn soms misschien een beetje té bezorgd over het seksleven van hun tienerkinderen. Pubers blijken namelijk veel meer bezig te zijn met romantiek en relaties dan met seks. Het gaat veel meer over dingen als aantrekkingskracht, iemand leuk vinden en verliefde gevoelens, zonder een seksueel doel.
Dat blijkt uit een studie van onderzoekers van de Universiteit Utrecht en de Rijksuniversiteit Groningen die nu vier jaar duurt.
Pubers gaan minder snel over tot seksuele handelingen dan de bezorgde ouders denken. Pubers praten weinig met hun ouders over seks, maar soms wel over romantische gevoelens.
 
Pubers die een goede relatie met hun ouders hebben, worden later seksueel actief en ervaren seks vaker positief. Dit komt omdat ze over het algemeen een positief beeld van zichzelf hebben. Ook het opleidingsniveau is van invloed op seksueel gedrag: lager opgeleide jongeren beginnen jonger met seks dan hoog opgeleide jongeren. Dat jongeren alleen nog maar met onlineseks bezig zijn, is niet helemaal waar, vinden de onderzoekers. Degenen die daar wél veel mee bezig zijn, hebben vaker een negatief beeld van zichzelf. Zij waarderen hun uiterlijk lager en zijn minder tevreden over hun eigen seksuele ervaring.

Meer nieuws:

Terug naar overzicht