Tekstgrootte:
MBO

Flinke toename mbo-vacatures

Datum 18 december 2016
Het aantal mbo-banen is flink gestegen, voornamelijk dankzij de gastvrijheidssector en retail. Door het toenemende aanbod van banen, neemt het aantal WW-aanvragen door jongeren af.
 
In de periode maart tot en met augustus van dit jaar ontstonden 207.600 vacatures op mbo-niveau, 9% meer dan in dezelfde periode vorig jaar, zo blijkt het rapport Basiscijfers Jeugd dat SBB en UWV vandaag uitbrengen. De regio’s Noordoost-Brabant (+25%), Friesland (+24%) en Regio Zwolle (+23%) kenden de grootste toename van het aantal voor mbo’ers geschikte vacatures. In Drenthe (-8%) en Gooi en Vechtstreek (-4%) nam het aantal vacatures het sterkst af.
 
Door de positieve ontwikkeling op de arbeidsmarkt vragen minder jongeren een WW-uitkering aan bij het UWV. In het afgelopen half jaar verstrekte de uitkeringsinstantie ruim 36.000 nieuwe WW-uitkeringen aan jongeren tot 27 jaar, een afname met 6.000 (-15%) ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De regio met de grootste afname is FoodValley, een samenwerkingsverband van acht gemeenten (-24%). De regio met de kleinste afname is Groot Amsterdam (-3%). De daling was het sterkst vanuit de bouw (-40%), het onderwijs en uitzendbedrijven (beide -29%). Alleen in de industrie nam het aantal nieuwe uitkeringen licht toe. In deze sector krimpt het aantal banen structureel door productie met steeds minder mensen.
 
Jongeren die nu starten met een mbo-opleiding hebben een grotere kans op een baan als zij kiezen voor de richtingen verkoper, verzorgende individuele gezondheidszorg en mbo-verpleegkundige.

Meer nieuws:

Terug naar overzicht