Tekstgrootte:
dakloze jongeren

Aantal dakloze jongeren neemt toe

Datum 18 december 2016
Nederland heeft steeds meer dakloze jongeren. De opvangcentra in grote steden komen ruimte tekort om deze jongeren op te vangen. Er is een groot tekort aan opvangplekken, onder andere in Amsterdam, Den Haag, Leeuwarden, Groningen, Zwolle en Rotterdam volgens de NOS.
Bij Dak- en Thuisloze Jongeren Amsterdam is het aantal jongeren dat onderdak nodig heeft in 6 maanden tijd verdubbeld. En nu de winter voor de deur staat, komen er nog meer jongeren bij. Een soortgelijke situatie doet zich voor in Den Haag “Op een avond kunnen we soms meerdere jongeren geen bed toezeggen”, zegt Joy Falkena van het Haagse Straat Consulaat.
 
Opvangcentra voor jongeren tot 23 jaar zijn in de meeste grote steden wel te vinden, maar zitten vaak vol. De jongeren die daar niet kunnen blijven, worden doorverwezen naar de reguliere opvang. Hierdoor ziet ook de opvang voor volwassenen het aantal jongeren toenemen. Onwenselijk omdat daar mensen met psychische aandoeningen, verslavingen en bijvoorbeeld missende ledematen bij elkaar zitten. “Het komt voor dat meiden van 18 of 19 jaar daar tussen moeten zitten”, aldus Falkena.
 
Omdat jongeren geen eigen woning kunnen betalen, blijven ze langer in de jeugdopvang dan wenselijk. Zo ontstaan er zelfs wachtlijsten. Diverse opvanginstellingen pleiten voor meer betaalbare kleine woonruimtes, waar de jongeren naar kunnen doorstromen. Niet alle jongeren echter gaan naar de opvang, dus waarschijnlijk is het probleem nog groter dan het aanvankelijk lijkt. Als alternatief blijven jongeren overnachten bij een kennis of trekken de hele nacht door in een kroeg. Deze jongeren staan dan niet geregistreerd als daklozen. Het aantal geregistreerde dakloze jongeren in Nederland staat nu op 9.000.

Meer nieuws:

Terug naar overzicht