Tekstgrootte:
mobile phone

25% van jongeren doet aan sexting

Datum 18 december 2016
Van blote borsten tot nog intiemere delen of zelfs seksuele handelingen. Een op de vier jongeren tussen 14 en 18 jaar die Snapchat hebben, maakt en verstuurt sexy beelden van zichzelf via de app.
Drie procent gaf aan dat onder druk te hebben gedaan. Meestal van een liefje, zo blijkt uit een nieuw grootschalig onderzoek van de Universiteit Antwerpen. “Het lijkt allemaal wel spannend en onschuldig, maar dat is het zeker niet altijd. Want wie zegt dat de beelden niet ooit ergens zullen opduiken”, zegt professor Michel Walrave.
Onder druk
De onderzoekers zeggen dan ook dat sexting niet per se fout is. “Al doe je natuurlijk beter niet. Maar het maken en delen van zelfgemaakte seksueel getinte foto’s biedt aan sommige jongeren een bijkomende manier om hun seksualiteit en seksuele identiteit te verkennen. Op die manier voldoet sexting aan behoeften die eigen zijn aan de puberteit. Het is dus niet abnormaal dat een jongere aan sexting doet”, licht onderzoeker Joris Van Ouytsel toe.
 
Het wordt pas problematisch wanneer het onder druk gebeurt of wanneer de berichten zonder toestemming worden doorgestuurd naar anderen. “Let op: die druk kan soms heel subtiel zijn en hoeft daarom niet gepaard te gaan met ruzies of dreigementen. Een jongen vraagt bijvoorbeeld aan een meisje met wie hij een relatie heeft om foto’s te sturen als bewijs dat ze elkaar kunnen vertrouwen. Of hij doet het om haar te testen. Als ze zo vlot foto’s naar hem stuurt, doet ze dat misschien ook naar andere jongeren. Het risico bestaat er vooral in dat eens de relatie op de klippen loopt, de beelden worden gebruikt om wraak te nemen” zegt professor Walrave.

Meer nieuws:

Terug naar overzicht